

تغذیه سالمندان، بخصوص همراه با افزایش سن آنها اهمیت بیشتری پیدا می کند. درست غذا خوردن و فعال ماندن بدون توجه به سن، برای هر فرد مهم است. هر چه پیرتر می شویم بدن ما نیازهای متفاوتی دارد، بنابراین برخی از مواد مغذی برای سلامتی اهمیت ویژه ای پیدا می کنند.
این مهم است که غذاهای سالم را انتخاب کنید. این یعنی از همان کودکی تا دوران میانسالی و سالمندی باید به این قانون و قاعده پایبند باشید.
با افزایش سن، سبک زندگی و اشتهای ما تغییر می کند و این می تواند بر انواع و مقدار غذاهایی که می خوریم تأثیر بگذارد. کاهش اشتها یا کاهش توانایی خرید و تهیه غذاهای سالم می تواند به این معنی باشد که بسیاری از افراد مسن، ویتامین های ضروری، مواد معدنی و فیبر کافی دریافت نمی کنند!
این می تواند به بهبودی عمومی آنها کمک کند یا برخی بیماری های مزمن را تشدید نماید. به همین دلیل است که تغذیه سالمندان بسیار اهمیت دارد.
در اصول تغذیه سالمندان، مهم است که از هر وعده غذایی و میان وعده به عنوان یک فرصت برای بهره مندی از مواد مغذی استفاده کنید و راه هایی برای بهبود رژیم غذایی خود متناسب با سلیقه، توانایی و سبک زندگی شخصی خود پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: مهم ترین غذاهای رژیمی برای کاهش وزن
تغذیه سالمندان و تأمین کلسیم و ویتامین D
بزرگسالان بالای 70 سال به کلسیم و ویتامین D بیشتری برای حفظ سلامت استخوان های خود نیاز دارند. برای تأمین این نیازها، غذاها و نوشیدنی های غنی از کلسیم را باید انتخاب کرد و هر روز سه وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی را مصرف نمود.
سایر منابع کلسیم شامل غلات و آب میوه های غنی شده، سبزیجات با برگ سبز تیره، ماهی کنسرو شده و … برای تغذیه سالمندان، غنی شده هستند. منابع ویتامین D شامل ماهی های چرب، مانند ماهی قزل آلا، تخم مرغ و غذاها و نوشیدنی های غنی شده می باشند.
بر اساس اصول تغذیه سالمندان، طبق توصیه پزشک می توان از مکمل کلسیم یا مولتی ویتامین استفاده کرد.
تغذیه سالمندان و مصرف ویتامین B12
برخی از سالمندان ممکن است قادر به جذب کافی ویتامین B12 نباشند. غلات غنی شده، گوشت بدون چربی و ماهی و غذاهای دریایی منابع خوبی از ویتامین B12 هستند. در صورت نیاز به مکمل ویتامین B12 باید از پزشک یا یک متخصص تغذیه کمک گرفت.
تغذیه سالمندان و اهمیت فیبر
اهمیت مصرف غذاهای حاوی فیبر کافی در اصول تغذیه سالمندان بیان شده است. فیبرهای غذایی ممکن است در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کنند. نان و غلات سبوس دار و حبوباتی نظیر نخود و عدس و لوبیا، همراه با میوه ها و سبزیجات کامل که فیبر غذایی نیز دارند، همیشه توصیه شده است.
تغذیه سالمندان و مصرف پتاسیم
مصرف پتاسیم کافی همراه با مصرف سدیم (نمک)، ممکن است خطر ابتلا به فشار خون را کاهش دهد. میوه ها، سبزیجات، لوبیا و لبنیات کم چرب یا فاقد چربی همه منابع خوبی از پتاسیم هستند. پتاسیم باید در در تغذیه سالمندان نظر گرفته شود.
اهمیت مصرف چربی های سالم در تغذیه سالمندان
بیشتر چربی هایی که سالمندان باید مصرف کنند باید از دسته چربی های اشباع نشده و یا غیراشباع باشند که در درجه اول در مغزها، دانه ها، آووکادو، روغن های گیاهی و ماهی یافت می شوند. غذاهایی را انتخاب کنید که چربی اشباع کمتری داشته باشند تا در کاهش خطر بیماری های قلبی مؤثر باشند.
برای خرید روغن زیتون از این قسمت وارد شوید..
بیشتر بخوانید: محصولات ارگانیک چیست؟
نکات تکمیلی برای تغذیه سالمندان
- مصرف نمک کمتر
- نوشیدن مقادیر آب بیشتر
- محدود کردن مصرف غذاهای حاوی چربی های اشباع و چربی های ترانس
- اهمیت به مصرف مقادیر کافی از ویتامین ها و مواد معدنی
منابع:
- https://www.eatright.org/health/wellness/healthy-aging/special-nutrient-needs-of-older-adults
- https://nutritionaustralia.org/fact-sheets/nutrition-and-older-adults/
- تیم محتوا گیل هایپر
- 1401-06-27
- 24 بازدید